Coaching & Intervisie

Hoe kan ik meer vanuit ontspanning leiding geven?
Hoe kan ik mensen inspireren en in beweging brengen?
Hoe blijf ik de werkdruk de baas?
Wat zou een logische volgende stap in mijn werk zijn?
Hoe ga ik om met een lastige klant?… collega?…baas?… medewerker?

Een van de belangrijkste uitgangspunten voor mijn coachingswerk is de klassiek Griekse gedachte “Ken Uzelf”: weten hoe je in elkaar zit, welke patronen er leidend in je leven zijn, en hoe je geneigd bent te reageren. Vaak onbewust en effectief, maar ook vaak ineffectief omdat ingesleten patronen niet voor alle situaties de beste oplossing zijn.

In een coachingstraject komen daarom bijvoorbeeld de volgende thema’s  aan de orde:

Patronen:  Wat zijn de patronen in mijn werk en leven? Welke patronen zijn effectief? Welke niet?
Omgaan met de eigen autoriteit:  Hoe kan ik mijn autoriteit (als leidinggevende of professional) op een natuurlijke manier waarmaken in het contact met anderen?  Hoe blijf ik mezelf?
Gedachten en gevoelens: Wat zijn mijn rationele en irrationele gedachten? Wat is hun invloed? Hoe laat ik mijn gevoelens (mis)leiden door mijn gedachten?

De kernwoorden waarmee mijn opdrachtgevers mij beschrijven zijn:
helder | structuur | vakvrouw | alert | betrokken | prettig | begeleiding op natuurlijke wijze | grijpt op tijd in | stelt goede vragen | | rustig | fijne en warme coach |

Een coachtraject start met een (vrijblijvend) intakegesprek. In het gesprek onderzoeken we samen jouw coachvraag en de achtergronden daarvan. Het gesprek geeft ons beiden de kans om te zien of ik je verder kan helpen en of het klikt.

Leeftijd en loopbaan

Een mensenleven kent drie grote levensperioden, die van Groeien, Bloeien, en Verzilveren.
De eerste periode (0-28 jaar) gaat over je fysieke groei, het opbouwen van je persoonlijkheid en het is de periode waarin je zelfstandig in het leven komt te staan.
De tweede grote periode (28-56 jaar) gaat over tot bloei komen, later gevolgd door een mogelijke heroriëntatie en transformatie.
In de derde grote periode van verzilveren (na je 56e) ontstaat er meer ruimte voor levensvragen en komt de levenswijsheid.

In mijn coachingstrajecten besteed ik aandacht aan de fase van je leven waarin jij je bevindt en wat daar aan de orde is. Bijvoorbeeld als het gaat over je vitaliteit of over nieuwe stappen die kunt zetten. We doorlopen de fase die achter je ligt en de thema’s voor de periode die gaat komen.

Ook als je de 55 bent gepasseerd (misschien wel dan in het bijzonder) biedt een coachbenadering vanuit het perspectief van leeftijd en loopbaan veel handvatten om een toekomst vorm te geven waarin je vitaal en met plezier in werk en leven kunt staan.

Schaduwcoaching

Hoe kom ik over? Welke kwaliteiten laat ik zien? 
Om antwoord te geven op die vragen loop ik een dag met je mee: op je werkplek, in een vergadering, in een bilateraal overleg, of bij een klant. Ik observeer je in de omgeving waarin jij je werk doet. Van al mijn indrukken en observaties maak ik een kwaliteitenanalyse die we vervolgens samen bespreken.

Intervisie

Intervisie gaat over jouw persoonlijk functioneren in je dagelijkse werk, en hoe je daarin kunt ontwikkelen. Dit vanuit de gedachte dat plezier en succes in je werk niet alleen gebaseerd zijn op vakkennis, maar voor een belangrijk deel ook afhankelijk zijn van jouw persoonlijke houding en gedrag. Intervisie gaat dus eerder over persoonlijke effectiviteit dan over de vakinhoudelijke zaken waar je in je werk mee te maken hebt.

Intervisie doe je met een groep van ongeveer 6 personen, uit vergelijkbare functies, in vergelijkbare leeftijd- of loopbaanfasen.  Je komt 1 x per 5 of 6 weken bij elkaar. In elke intervisiesessie brengt een van jullie een vraagstuk of probleem in waar je in het dagelijkse werk tegenaan loopt.  De andere leden van de intervisiegroep helpen je om het vraagstuk helder te krijgen en adviseren je over de beste aanpak.

Socratische intervisie

Een socratisch, of filosofisch gesprek is een gezamenlijk zelfonderzoek. De deelnemers aan het socratisch gesprek zoeken samen naar antwoorden op fundamentele vragen uit werk en leven die hen bezighouden.

Hoe in te zetten voor het werk?

Deze vorm van intervisie kan worden ingezet voor vraagstukken die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling, professionele vraagstukken of actuele dilemma’s in werk en leven. Het is met name geschikt voor gezamenlijk onderzoek naar de betekenis van waarden en morele oordeelsvorming in werk en leven. De uitkomsten bieden handvatten voor toepassing in de praktijk.

Hoe werkt het?

Deelnemers onderzoeken de betekenis van een vraagstuk aan de hand van concrete ervaringen uit eigen werk en leven. Het is een methodische verkenning van feiten, gedachten, gevoelens, wensen en handelingen. Zo open en nieuwsgierig mogelijk stellen deelnemers elkaar daarover vragen en komen tot de kern van het vraagstuk. Door dit gezamenlijk onderzoek krijgen waarden betekenis en ontstaan er principes voor professioneel handelen.

Wat is de opbrengst?

In een socratisch gesprek staat het stellen van  open vragen centraal. Dat vinden we vaak lastig, want we zijn zo gewend in problemen of oplossingen te denken. Juist het stellen van onderzoekende vragen vanuit een open houding, waarin we de conclusie of het oordeel zo lang mogelijk uitstellen, kan ons in het dagelijks werk en leven nieuwe inzichten opleveren.

Zo biedt het socratisch gesprek niet alleen concrete inzichten maar leren deelnemers ook om de wereld meer open en onderzoekend tegemoet te treden.

Voor wie geschikt?

Waar niet-socratische intervisie met name antwoorden geeft op praktische of operationele vragen (“Hoe pak ik iets het beste aan?”), brengt een socratisch gesprek de meer algemene wijsheid van een groep naar boven.  In organisaties zie ik daarbij bijzondere mogelijkheden voor ervaren professionals en bestuurders die complexe vraagstukken op fundamentele wijze willen verkennen: minder operationeel, meer strategisch of reflectief. Daarmee niet minder toepasbaar.

Lees meer in de brochure: Socratische intervisie

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s