Levensfasen en leiderschap: millennials en boomers

man in black framed eyeglasses and white and black plaid button up shirt

Levensfasen en leiderschap: millennials en boomers

Tijdens een leiderschapsprogramma praat ik met Jasper. Hij is 33 jaar en teamleider. Het gaat over Martin, een van de mensen waaraan hij leiding geeft. ‘Hij wil niks. Helemaal niks, behalve met pensioen. Maar dat wil hij eigenlijk ook niet.’ Jasper zucht. Naast een aantal jonge mensen en ervaren experts heeft hij in zijn team een paar boomers. ‘Voor hen was blijkbaar vroeger alles beter en nu willen ze niks meer.’

Leiderschapsprogramma

Het is de derde dag van het leiderschapsprogramma. De groep bestaat uit deelnemers van uiteenlopende leeftijden met diverse achtergronden uit allerlei verschillende divisies van een organisatie. In een leertraject van een jaar onderzoeken ze de praktijk van hun leiderschap. Ze delen hun ervaringen, leren van elkaar en krijgen handvatten aangereikt voor hun verdere ontwikkeling. Zelf ben ik een van de twee coaches. Vandaag neem ik de groep mee in het thema ‘Levensfasen en leiderschap’.

Levensfasen van 7 jaren

Als coach werk ik graag met de levensfasen van zeven jaren, waarbij elke nieuwe fase een eigen thematiek heeft. Wat houdt je in die fase bezig? Wat drijft jou dan? Wat is belangrijk voor je in die leeftijd? Wat bezielt je? Door te werken met de betekenis van de levensfasen krijg je een ander perspectief op jouw ontwikkeling en die van anderen. Dat maakt deze kennis vooral ook voor leiders waardevol.

De vijfde levensfase

Jasper is 33 jaar. Hij is trots op zijn eerste benoeming tot teamleider. Hij woont samen met zijn vriendin. Samen zijn ze druk bezig met het verbouwen van hun nieuwe huis en ze hopen binnen niet al te lange tijd een gezin te starten. In deze vijfde levensfase staat Jasper serieus op eigen benen en worden zijn talenten en krachten steeds zichtbaarder. Het werk is voor hem dé plek om zich te ontwikkelen, zowel in carrière als persoonlijk. Jasper kan zich niet voorstellen dat je, zoals Martin, niks meer wilt.

De achtste levensfase

Martin is een ervaren vakman van 56 jaar en in een levensfase waarin hij terugkijkt op zijn leven en loopbaan. Hij maakt de balans op. Waar hij jarenlang keihard heeft gewerkt voor de organisatie, is hij nu steeds meer gericht op de zin en betekenis van werk en leven. De tijd gaat zo ontzettend snel; waar doe je het eigenlijk voor? Hij is gelukkig nog gezond en zou wel meer van betekenis willen zijn, maar dan op zijn eigen wijze en tempo. Alleen is het lastig om daarover te praten met een 33-jarige leidinggevende. Die heeft het altijd druk, pakt alles vanuit kracht energiek aan en verlangt van hem om het ook zo te doen. Dat kan hij niet opbrengen. En dat wil hij ook niet.

Inzicht

Als Jasper tijdens het leiderschapsprogramma hoort hoe mensen als Martin in hun leven en werk staan, neemt hij een besluit. ‘Zo had ik er nog nooit naar gekeken,’ zegt Jasper. ‘Interessant. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Ik ga eens met Martin om de tafel en met hem onderzoeken waar zijn hart ligt. Wie weet kunnen we tot heel andere ideeën en afspraken komen. Verkennen wat hij écht wil en hoe hij écht van betekenis kan zijn voor ons team, onze organisatie en ook voor mij’.

Levensfasen en leiderschap

Als leider is het de uitdaging om vanuit verschillende perspectieven naar de mogelijkheden van je mensen te kijken. Dat doe je bijvoorbeeld vanuit talent, drijfveren, kwaliteiten, kennis of kunde. Inzicht in de verschillende levensfasen, zowel die van jezelf als die van anderen, biedt je verdieping en groei in je leiderschap. Vanuit de levensfasen kun je iemand beter begrijpen en aansluiten bij zijn of haar mogelijkheden en behoeften. Het biedt inzicht in waar een medewerker voor de organisatie en voor hem of haar zelf het meest van betekenis kan zijn. En dan blijkt ineens dat mensen nog wel willen; ook de boomers in een organisatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over levensfasen en leiderschap? Ik pas de kennis uit levensfasen toe in mijn individuele coachingstrajecten en in leer- en leiderschapstrajecten. Zo kun je jouw ontwikkeling en die van anderen vanuit een aanvullende invalshoek bekijken en richting geven. Hier vind je meer informatie.

Photo by Nathan Van de Graaf on Unsplash

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s