Zondebok

zondebok2.png

Ze waren altijd een hecht team. In goed onderling overleg kwamen zij tot keuzes en beslissingen. Maar nu was er een conflict. Teun had in zijn eentje een besluit genomen. Erger nog, hij had het besluit al extern gecommuniceerd en daarmee had de rest het nakijken. Aan mij de vraag te bemiddelen in deze vertrouwensbreuk.

Tijdens de eerste bijeenkomst met dit team bemerkte ik dat de pijn heel diep zat. Intuïtief stelde ik daarom de vraag: Kennen jullie deze situatie?

Wat bleek: vóór Teun was er al twee keer eerder afscheid genomen van een teamlid vanwege een conflict. Teun dreigde de derde te worden in een periode van 7 jaar.

Patroon

Het leek een patroon. Ik zag kenmerken van het zondebok-principe. In het bijbelverhaal over de zondebok draagt Mozes alle zonden van het volk over op de zondebok en stuurt deze vervolgens de woestijn in. Op dezelfde wijze hebben wij mensen de neiging om onze frustraties onbewust te projecteren op die ene in de groep, en vooral die ene die anders is dan de rest.

Geef unieke teamleden erkenning

Teamleden zoeken naar dat wat verbindt, in een visie, doelen of waarden. Maar het is ook essentieel om de uniekheid van elk teamlid voluit te erkennen. Wat maakt een ieder zo bijzonder, zo anders? Als dat er mag zijn kan ieder teamlid zichzelf zijn en de eigen plek innemen.

Daarnaast is het belangrijk aandacht te schenken aan wat frustreert in het teamwerk, waar je moeite mee hebt. Ook al weet je niet precies waar het vandaan komt, ga het samen onderzoeken. Want als onvrede onder een dikke team-deken blijft broeien, dan kun je wachten op het zondebok-principe. We kennen het van teams, families, scholen, en in de maatschappij. Het leidt tot pesten, verstoting en erger.

Teun

Teun was in dit introverte team die ene open, spontane, welbespraakte man die door klanten op handen gedragen werd. Dat maakte hem anders.

Helaas was het team niet meer in staat om bij te sturen. Teun moest vertrekken. Dubbel helaas, want zolang de frustraties niet worden weggenomen, is het wachten op de volgende “Teun”.

Teamdynamiek

Herken jij deze situatie? Ik help je graag met een teamanalyse om (onbewuste) frustraties en patronen helder te maken. Bij voorkeur als teamcoach en op tijd, liever dan als mediator te moeten bemiddelen in een doorgaans moeilijk te repareren en pijnlijk conflict.

Bel of mail me: 06 54 60 22 78 of mail@margovaneijck.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s