Te voet en te paard in de praktijk

De samenwerking tussen José en haar manager Marian verloopt zeer stroef. Zij komen bij mij voor mediation.
Al in de eerste bijeenkomst valt het magische V-woord: zij hebben weinig Vertrouwen meer in de samenwerking. Het thema vertrouwen is altijd een lastige in een mediation: je kunt het er wel over hebben, maar vertrouwen kan alleen groeien in het handelen, het laten zien dat je te vertrouwen bent.

Bij sommige mediations weet ik dat het dan geen zin meer heeft om verder te praten; dat het vertrouwen teveel beschadigd is. Maar in dit geval proef ik bij beiden nog een sprankje bereidheid, en ik ga er op door. Samen pellen we de vertrouwensbreuk af als de schillen van een ui.

José heeft veel kritiek op Marian’s stijl van leidinggeven: te resultaatgericht, te weinig coachend. Ze is ook altijd zo druk dat het voor niemand duidelijk is wat er in de organisatie speelt. Er komt nooit een compliment, maar wel direct een reprimande toen José een keer te vroeg naar huis vertrok. Aan de andere kant ergert Marian zich aan het geroddel van José over haar leiderschap. José gaat bovendien erg haar eigen gang, en neemt belangrijke beslissingen te veel op eigen houtje.

Het is een lastig gesprek, pijnlijk ook, maar ik zie ook opluchting komen. Het wordt duidelijk dat het vaak allemaal niet zo negatief bedoeld is, en er worden excuses over en weer gemaakt.

De verdere mediation is erop gericht de onderliggende behoeftes te bespreken en daarover afspraken te maken. Dan gaat het in dit geval over openheid, eerlijkheid, mét elkaar en niet óver elkaar spreken, en wederzijdse verwachtingen blijven uitspreken en checken.

Afspraken maken is één, afspraken nakomen is twee. Pas in de praktijk zal blijken of de goede intenties ook uitkomen. Dat vraagt tijd. Vertrouwen komt immers te voet en gaat te paard. Daarom maken Marian en José ook procesafspraken: elke twee weken gaan zij tijd en aandacht aan de samenwerking besteden en evalueren hoe het gaat.

De mediation is positief afgerond. Zij moeten het nu verder zelf doen, maar ik heb er vertrouwen in!

Zie ook: Bouwen aan Vertrouwen en De vicieuze cirkel

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s