Bouwen aan vertrouwen

In de samenwerking met anderen bouw je aan vertrouwen op basis van drie pijlers:

Tempel van vertrouwen

1. Is de ander competent?
De eerste is de pijler van Competentie. Het gaat om de juiste vakman of vakvrouw op de juiste plaats voor de juiste taak. Letterlijk mensen aan wie je iets kunt toevertrouwen.  Mensen die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om een bepaalde klus te klaren en die zich willen ontwikkelen en inzetten voor het beste resultaat.

2. Is de ander integer?
De tweede pijler is die van de integriteit.  Dat betekent dat iemand zich houdt aan afspraken en principes die in de bepaalde organisatie of vanuit de beroepsgroep acceptabel worden gevonden. Integriteit gaat over waarden als eerlijkheid, oprechtheid, respect voor elkaar, en zaken als bijvoorbeeld kunnen omgaan met vertrouwelijke informatie en betrouwbaarheid in afspraken.

3. Is de ander van goede wil?
De derde pijler is de welwillendheid van samenwerkers onderling, ofwel de mate waarin je verwacht dat mensen het goed met je voor hebben, ongeacht hun eigen belangen. Dat kun je bijvoorbeeld ervaren in de getoonde interesse, in hoe je elkaar bij beslissingen betrekt, empathische houding, of de manier waarop waardering voor elkaars bijdrage wordt uitgesproken.

Maar het is ook een kwestie van karakter
In het bouwen aan vertrouwen worden deze pijlers stap voor stap geconstrueerd. Hoe stevig? Dat is heel persoonlijk. Sommige mensen zijn van nature goed van vertrouwen, anderen kijken de kat eerst lang uit de boom voor zij een stap naar meer vertrouwen durven zetten.  Op individueel niveau is het is een kwestie van karakter, maar het kan ook een aspect zijn van de cultuur waar we in opgegroeid zijn.

Eerlijkheid duurt niet altijd het langst
Wat nu als er een breuk in het onderling vertrouwen ontstaat? Onderzoek toont aan dat wanneer de vertrouwensbreuk met Competentie te maken heeft, dat dan eerlijk opbiechten de beste weg is om het vertrouwen te herstellen. Als het echter gaat om integriteit, dan schijnt opbiechten juist averechts te werken: een integriteits-zonde opbiechten ervaren we als het erkennen dat je willens en wetens niet integer hebt gehandeld, en daarmee wordt de vertrouwensbreuk alleen maar groter.

Bouwen aan vertrouwen is één ding; het herstellen van vertrouwen is dus iets totaal anders! Daar is nog veel meer over te vertellen.  Houd mijn blog in de gaten 😉

Zie ook De Vicieuze cirkel en Te voet en te paard

Advertentie

2 thoughts on “Bouwen aan vertrouwen

  1. Het verschil tussen competentie en integriteit in het herstellen van een verstoorde vertrouwensrelatie biedt me stof tot nadenken. Dat roept ook de vraag op op welke wijze een integriteitskwestie wel nog op te lossen is, als het helemaal uit jezelf moet komen.

    • Hoe integriteitskwesties op te lossen is een spannende: sommige onderzoekers vinden bewijzen dat ontkennen dan goed werkt, anderen beweren dat de schuld aan de omstandigheden toeschrijven (het zg. extern attribueren, “ik kon er niet zo veel aan doen, want ….”) een positief effect heeft. Beide oplossingen niet zo eerlijk natuurlijk…… Er valt op dit terrein nog veel onderzoek te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s