Conflict-(l)-eren

Het liep al een tijdje niet zo lekker tussen Daan en zijn leidinggevende Peter.  Onlangs kwam het tot een fikse woordenwisseling. Ik begeleid hen nu om te onderzoeken hoe zij samen verder kunnen.

Daan geeft leiding aan de Nederlandse vestiging van het Britse concern.  Hij heeft een fantastisch team achter zich staan en hij geeft zijn mensen veel ruimte. Met resultaat: de Nederlandse vestiging is al jaren een van de meest succesvolle van het hele concern!

Waar Daan aan de ene kant heel succesvol en geïnspireerd in Nederland aan het werk is, baalt hij van de bureaucratische regels die de Britten continu over hem uitstorten en hij geeft zijn Engelse baas Peter daarvan de schuld.

Peter is zich echter van geen kwaad bewust want hij heeft met die bureaucratie vaak helemaal niets te maken.  Hij daarentegen heeft veel  last van Daan’s gemopper. De collega’s in Londen  vragen steeds waarom die Daan zich niet aan de regels houdt en zo ongemotiveerd doet.  Hij moet dat steeds uitleggen en goedpraten. Is Daan zich daar wel van bewust?

Daan kan het gewoon niet geloven: hij, ongemotiveerd?  En hoezo is dat lastig voor Peter?

Ik hoor daarna bij Daan de kwartjes vallen. In alle jaren van hard werken om het Nederlandse bedrijf door de crisis te loodsen is hij vergeten om de verbinding met Londen te onderhouden.  Hij kent behalve Peter niemand op het hoofdkantoor, en hij heeft ook nauwelijks een idee van de positie van Peter daar. Aan dat soort gedachten heeft hij ook nooit tijd besteed, want Daan is van het doen en liever is hij met zijn team gewoon hard aan het werk in Nederland.  Met alle vertrouwen, want de resultaten waren toch steeds prima?

Daan neemt uiteindelijk het besluit om te vertrekken. Een paar weken na zijn afscheid belt hij mij om te bedanken voor mijn begeleiding. Het was voor hem een lastige tijd, en de gesprekken waren zwaar, maar hij is blij dat Peter en hij het conflict zijn aangegaan. Door Peter’s eerlijke feedback ziet Daan nu in dat hij niet kan floreren in een internationale context.  Hij is een ondernemer en gericht op het boeken van resultaten samen met de directe collega’s om hem heen. Hij houdt zich liever niet bezig met geneuzel van ver weg. Hij is meer van het persoonlijke contact en het concrete.

Daan weet nu heel goed in welke hoek hij zijn volgende baan zal gaan zoeken.  Hij heeft zijn eigen kwaliteiten en beperkingen onder ogen gezien, en tegelijkertijd ontdekt waar hij energie van krijgt.

En Peter? Die heeft zich voorgenomen om Daan’s opvolger vaker in Londen uit te nodigen en hem uitgebreid bij alle collega’s daar te introduceren. In de verwachting dat er dan een goede werkrelatie zal ontstaan tussen het hoofdkantoor en Nederland. Voor alle partijen essentieel.

En dat alles door het conflict open en eerlijk te onderzoeken , en onder ogen te zien wat er dan naar boven komt aan inzichten.  Over het productief maken van een conflict gesproken!

 

Naar het vorige bericht uit de nieuwsbrief: Conflictstijlen

Naar het volgende bericht uit de nieuwsbrief: Baobab

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s