Wat kost een dinertje?

We zitten voor de laatste keer aan de mediationtafel. Na verschillende fasen van verdriet, teleurstelling en boosheid hebben Jaap en Marlies alles uitgesproken, en met succes onderhandeld over de voorwaarden waarop het dienstverband wordt beëindigd. Ze zijn er uit.

De communicatie tussen Marlies en haar baas Jaap was verstoord geraakt. Vanwege de stress was Marlies daarna een aantal maanden ziek thuis. Betrokken en bezorgde collega’s belden regelmatig. Iedereen op de afdeling had ideeën over het conflict, maar niemand wist er eigenlijk het fijne van. Marlies en Jaap waren daarover ook niet zo mededeelzaam en tijdens de mediation was er zelfs een hele tijd radiostilte naar de afdeling.

“Willen jullie nog verdere afspraken maken, bijvoorbeeld over het afscheid?”
Als mediator bemoei ik me zo min mogelijk met de aard van de afspraken, maar dit is er een die ik vaak inbreng. Als alles zakelijk geregeld is, wil dat nog niet zeggen dat het klaar is. Een goede ontslagvergoeding maakt het afscheid acceptabeler, maar heeft nauwelijks betekenis in het afscheid van mens tot mens. In mijn ogen hebben alle partijen baat bij een goed en respectvol afscheid.

Marlies zou graag een afscheidsdinertje willen, het is immers een traditie in het bedrijf. Jaap weigert: Marlies kan dat zelf wel regelen, de ontslagvergoeding is hoog genoeg. Jaap wil het zakelijk houden. Aan het eind van een moeizame discussie zegt Jaap uiteindelijk toe dat hij dan nog wel het afscheidsmailtje van Marlies aan de collega’s wil doorsturen, maar daar blijft het dan ook bij. Ik denk: Oeps, dat is een duur dinertje.

Want stel: jij bent een collega van Marlies. Marlies vertrekt na vijftien jaar trouwe dienst via de achterdeur vanwege een conflict met baas Jaap. Een conflict waar je het fijne niet van weet. Na maanden radiostilte komt er via Jaap opeens een mailtje van Marlies om je te bedanken voor de jarenlange fijne samenwerking. Ze wenst je het allerbeste. Dezelfde Marlies met wie je elke dag koffie hebt gedronken, prettig hebt gewerkt, en die je  ook weer bij de slager en de bakker in het dorp tegenkomt.

Ook jij werkt daar nu al weer twaalf jaar. Ook jij bent het niet altijd eens met de baas. Hoe gaan ze hier eigenlijk om met werknemers? Ga jij voor je het weet ook stilletjes door diezelfde achterdeur het pand uit? Je stuurt Marlies een aardig kaartje terug en je besluit  om verder maar je mond te houden. Zo eindigt het dus.

Wat denk jij: Wegen de kosten van een afscheidsdinertje op tegen de kosten van groeiende onbehaaglijkheid, wantrouwen en gevoelens van onveiligheid bij de achterblijvers op een afdeling? Om nog maar niet eens te spreken over de gevoelens van inmiddels ex-werknemer Marlies? 

Een andere vraag: wat vind jij er van dat ik als mediator dit thema op de mediationagenda zet?

Ik ben benieuwd naar je reactie!

One thought on “Wat kost een dinertje?

 1. Hoi Margo,
  Ik heb iets soortgelijks meegemaakt, na bijna 9 jaar zelf ontslag genomen (met financiële compensatie) omdat ik geen zinvolle plek meer zag voor mijzelf na een reorganisatie en afgescheept worden met een lullig bloemetje, zo van het tankstation, terwijl van externen die 1 jaar of langer waren ingehuurd wel met een diner en een kado afscheid werd genomen.
  Ik heb toen zelf een afscheidsreceptie geregeld en alle collega’s uitgenodigd (behalve de nieuwe leidinggevenden)
  Velen hebben daarna mijn voorbeeld gevolgd (ontslag genomen niet afscheidsrecepties organiseren 😉 )

  groet,
  Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s