3 vragen bij werkdruk

Hoe blijf je vol energie en met plezier je werk doen, ook al is er grote druk uit het werk en de omgeving?

Voor het antwoord op deze vraag nodig ik je uit om met mij even uit de orkaan en ín het oog te stappen. Want in de orkaan zelf zie je alleen maar rondvliegend puin en is het lawaai oorverdovend. In het oog is het stil en kun je afstand nemen.

Stel jezelf dan deze drie vragen:

• Hoe is het met mijn werk?
• Hoe is het met mijzelf?
• Hoe is het in mijn team?

Hoe is het met mijn werk?
Hoe meer werk er op je schouders rust, hoe meer de werkdruk toeneemt. Zeker als je ook nog onder grote tijdsdruk staat en er hoge kwaliteitseisen worden gesteld. Maar als het duidelijk is wat er van jou verwacht wordt, dan kun je veel aan. Vooral als collega’s af en toe even willen bijspringen. Heel belangrijk is ook de leiderschapsstijl van je baas: hoe meer ruimte jij krijgt, hoe lager de werkdruk is. Daarbij is het ook belangrijk dat je hulp mag vragen en niet direct wordt afgerekend op fouten.

Zijn er op jouw werk punten te verbeteren in het werk zelf? Kan het beter, sneller of efficiënter? Ervaar jij genoeg ruimte of wordt er juist druk uitgeoefend? Ga de dialoog aan met je baas en collega’s, en zoek samen naar andere manieren van werken en andere verbeteringen.

Hoe is het met mijzelf?
Kun jij “nee” zeggen als er weer een beroep op je wordt gedaan net als je naar huis wilt? Ben je tevreden met een 7 of ga jij altijd voor een 10? Leidinggevende, kun jij delegeren of ben je nog steeds de beste inhoudelijke expert?

We gaan allemaal verschillend met de situaties uit het werk en de werkcontext om. Iedereen heeft bewuste en onbewuste gedragspatronen die er voor zorgen dat je nagenoeg altijd op dezelfde manier reageert op triggers die zich voordoen. Als je bijvoorbeeld graag voor anderen zorgt, is het moeilijk om nee te zeggen op een hulpvraag. Dus zeg je altijd “ja”. Ook als het even niet uitkomt.

Weet jij waar jij gevoelig voor bent? Weet jij wat jouw patronen zijn waardoor je last krijgt van werkdruk? Lees er ook meer over onder Werkdruktypen: Welke jas past jou?

Hoe is het in mijn team?
De omgeving waarin je werkt werkt daarbij als een buffer. Als de sfeer in je team prettig is en je ervaart steun, dan heeft dat een positieve invloed. Als je tijd krijgt om bij te komen na een drukke tijd, zul je je werk langer met plezier kunnen doen. Maar wordt er nooit een compliment gegeven of zijn er onderlinge conflicten, dan zul je werkdruk extra negatief  ervaren.

Heb jij aardige collega’s waar je je verhaal af en toe kwijt kunt? Hoe stimulerend is jouw baas? Hoe inspirerend ben jij eigenlijk zelf als baas? Ook dat zijn onderwerpen voor een goed gesprek met je baas en je collega’s. Sta eens samen stil bij de samenwerking en de sfeer, en kijk of iedereen zich daar wel bij voelt.

Tenslotte
Het is in de driehoek werk-mens-team dat werkdruk zich ontwikkelt. Laat je niet door de orkaan meesleuren, maar stap af en toe in het oog. Doe dat alleen, maar doe dat ook eens samen met je baas en je collega’s. Stel elkaar de drie werkdrukvragen en onderzoek wat je daarin voor elkaar kunt betekenen. Want alleen zo komen er verbeteringen in werk en samenwerking die bijdragen aan werken met plezier en energie!

Wil je met werkdruk aan de slag? Kijk dan ook eens of Team-Time iets voor je kan betekenen: Zie: Team-Time 

 

 

 

 

 

Wil je meer onderzoeksgegevens over dit onderwerp? TNO bracht eind 2012 een interessant rapport over Werkdruk uit. Daarin zul je de drie werkdrukfactoren zeker herkennen. Zie TNO Werkdruk rapport

*Ik gebruik om praktische redenen de term voor zowel werkdruk als werkstress, maar dat is niet helemaal correct. Werkdruk betekent dat er een disbalans is tussen het werk en de mogelijkheden die je hebt om het werk goed uit te voeren. Werkdruk op zich hoeft niet te betekenen dat je last hebt van werkstress. Maar meestal gebruiken we het begrip werkdruk als deze zo hoog is opgelopen dat we van werkstress kunnen spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s