Praktijkles met bomen

bomen

In mijn buurtje is het al ruim 20 jaar pais en vree. Tot twee buurtmoeders vorige week bedachten  dat het plantsoentje achter mijn huis een ideaal voetbalveldje voor kinderen is.  Zij begonnen daarop een handtekeningenactie om de mooie bomen die er staan te laten kappen.

Ik was niet blij, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Ik kan u gelukkig ook direct melden dat het goed is afgelopen. Dankzij diezelfde twee moeders, die hun actie introkken vanwege  het heftige gedoe dat hierover in mijn wijk ontstond. Dat was het hen helemaal niet waard! En met een paar goede gesprekken keerde de rust in de buurt weder.

Eigenlijk ben ik mijn twee buurtmoeders heel dankbaar. Door hun actie heb ik mogen ondervinden hoe het is om in een conflictsituatie terecht te komen. Hoe mijn emoties met me op de loop gingen, mijn gedachten steeds irrationeler werden en de stress in mijn lijf opliep. En vooral: hoe ik me met deze actie niet gezien voelde.

Als mediator was dit voor mij een buitengewoon nuttige ervaring. Want aan mijn mediationtafel zie ik dagelijks verstandige mensen die in een conflict geraakt zijn. Die er samen niet meer uitkomen. Ik zie hoe de emoties over elkaar heen buitelen. Hoe anders altijd vredelievende mensen elkaar naar het leven gaan staan. En hoe belangrijk het dan is dat zij elkaar uiteindelijk weer kunnen gaan zien.  In al hun kwetsbaarheid: als mens, ieder met eigen zorgen en angsten, wensen en behoeften.

Wat ik heb geleerd van de bomen-actie had ik op geen enkele mediation-cursus kunnen leren. Door  een conflict zelf zó ten volle te ervaren snap ik de beleving en de behoeften van de mensen aan mijn mediationtafel weer een stukje beter.

Daarom mijn advies aan alle mediators: heb eens een conflict!

En aan alle andere professionals: stap eens in de wereld van je klant en ervaar wat het met jou doet.  Leraar: wees eens leerling; conducteur: mis eens een aansluiting; arts: wees een patiënt, of adviseur: weet het eens een keer niet.

Ik voorspel dat het je zal helpen om je werk stukken beter te doen.

3 thoughts on “Praktijkles met bomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s