Paleistuintje

Als mediator kijk ik altijd graag naar meester Visser, de rijdende rechter, die zich overigens opvallend vaak als mediator gedraagt 😉

Ik was erg geraakt door de aflevering van gisteravond.

Zie het voor je: rijtjeswoningen midden  in de polder. Echtpaar Kok heeft er in veertig jaar tijd een paleistuin aangelegd. Zij zijn alleen even “vergeten” dat de buren in principe het recht van overpad hebben. Dwars door hun paleistuin.

Zie de nieuwe buren: Sjoerd en Margriet. Zij geven bij echtpaar Kok te kennen dat zij graag met hun auto naar hun nieuwe schuur willen. Dwars door diezelfde paleistuin, dus.

De rijdende rechter spreekt uit dat echtpaar Kok een pad van minimaal 3 meter breed door de paleistuin vrij moet maken. En zo geschiedde.

Gisteravond zie ik een driftige jonge kerel die iets te hard met zijn rode auto het nieuwe pad oprijdt, maar een cruciale, haakse bocht naar zijn eigen achteringang niet kan maken. Want daar heeft buurman Kok een betonnen paaltje gezet.  Buiten de 3 meter zone, dus geheel binnen de regels van meester Visser.

Buurman Kok staat er bij alsof hij van de prins geen kwaad weet.  Maar dan heeft hij Sjoerd onderschat. Die heeft namelijk ontdekt dat op enkele punten het pad 20 centimeter te smal is. De sfeer slaat direct om. De paal moet weg, anders zal Bert een schadevergoeding eisen. Buurman Kok kijkt strak gespannen naar de grond. Die driftkikker staat in zijn recht, maar toegeven is geen optie. Nee, die paal blijft en het pad is breed genoeg.

Hier eindigt het programma. Ik ben teleurgesteld. Moet het nu zo aflopen? Zijn er echt geen mogelijkheden om deze twee buren weer met elkaar te verbinden?

De aftiteling loopt al, als Sjoerd en buurman Kok zichtbaar opgelucht voor de camera verschijnen. Ze zijn er uit! De paal hoeft niet weg. Het pad hoeft ook niet breder. Zij hebben het opgelost: het hekje tegenover de paal wordt een halve meter opgeschoven. En dat klusje gaan ze bovendien samen klaren!

Buurman Kok staat daar weer als een grote trotse man, en Sjoerd als een energieke frisse jonge vent. Allebei in hun kracht.

Sjoerd heeft de trots van Buurman Kok niet willen breken, hij heeft hem in zijn waarde gelaten, ook al had hij het recht aan zijn kant. Prachtig!

Dat is wat ik ook zo mooi vind aan een mediation: als partijen elkaar wat ruimte durven te geven, gaan luisteren en elkaars behoeften kunnen erkennen, dan ontstaat er ook weer ontspanning en creativiteit. Dan de komen de oplossingen haast als vanzelf. Vaak binnen de regels, vaak out-of-the-box. In het geval van deze paleistuin heel letterlijk out-of-the-box zelfs.

paleistuintje

Kijk hier naar deze aflevering via Uitzending gemist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s