Ondernemer in vaste dienst

Ik heb een hekel aan de term ZZP’er. Ik word als ZZP’er gedefinieerd door iets wat ik níet heb: namelijk personeel. Liever gebruik ik daarom de term ZP’er: zelfstandig professional. En als ZP’er ben ik tevens directeur van mijn persoonlijke onderneming.

Eigenlijk vind ik dat we allemaal ZP’ers zijn, want ondernemerschap wordt gevraagd van iedereen. Of je nu werkt in het bedrijfsleven, bij de overheid, in zorg of onderwijs: de tijden veranderen en het is aan jou om een plek te vinden waar je van betekenis bent, met plezier kunt werken en je verder kunt ontwikkelen.

Als jij jezelf eens ziet als directeur van je persoonlijke onderneming, hoe ziet jouw ondernemerschap er dan uit?

Het is allereerst belangrijk te weten wat jouw product of dienst is, en wat jij toevoegt aan het grotere geheel. Kijk naar je klanten en de markt: waar zie jij kansen voor jezelf, en wat moet je daar voor doen? Hoe tevreden zijn jouw klanten eigenlijk over jou?

Misschien is jouw product aan een update toe of moet je wat meer aan research en development doen? En hoe ziet jouw persoonlijke verlies- en winstrekening er aan het einde van het jaar uit? En dan bedoel ik niet alleen in termen van geld, maar bijvoorbeeld ook in termen van energie: krijg je energie van jouw persoonlijke onderneming, of kost het je alleen maar energie?

En zo zijn er veel facetten van ondernemerschap die je kunnen helpen om kansen te verzilveren en met plezier én resultaat aan het werk te zijn.  Want weten wat je kunt, wie je klant is, waar de kansen liggen en waar je energie van krijgt is belangrijk voor iedereen. Of je nu ZZP’er bent,  ZP’er, vennoot óf in vaste dienst: ondernemer in je eigen werk en leven zul je altijd zijn!

2 thoughts on “Ondernemer in vaste dienst

  1. Vandaag was ik als transitie manager jeugd voor de gemeente Ede bij de landelijke bijeenkomst vanuit VWS, IPO en de VNG.
    Centraal in de transitie (en transformatie) opgave staat versterken van de Eigen Kracht voor de burger. Daar hoort eigenaarschap bij; jezelf verantwoordelijk (kunnen) maken als je een vraag of probleem hebt en samen ( met in dit geval de overheid) kijken hoe een vraag of probleem opgelost kan worden. Dit vraagt in dit geval van de overheid of de door de overheid gefinancierde organisatie om een vertegenwoordiger die inderdaad (zelf) organiserend vermogen heeft en daardoor ook eigenaarschap toont. Vanuit dit eigenaarschap en het besef om ondernemend te zijn ontstaan de voorwaarden om dienstverlenend te zijn. Jouw beschouwing vind ik inspirerend en heel herkenbaar!

  2. Dankjewel Rudy voor jouw reactie. Eigen Kracht, eigenaarschap, persoonlijk ondernemerschap: drie begrippen die in elkaars verlengde liggen. Aan de basis begint het met zelfkennis, om van daaruit met vertrouwen in de eigen mogelijkheden te gaan ondernemen. Met eigen met kracht, maar hopelijk ook met zorg en liefde, zodat het niet alleen willen en moeten wordt. Mooi hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s