Wat is nou 25 centimeter?

“Er is niet goed gecommuniceerd, dat is duidelijk” , aldus een brandweercommandant gisteren in De Volkskrant. Er zijn 20 nieuwe brandweerauto’s besteld. Maar ze passen niet in de kazernes, want ze zijn te groot. Ofwel de kazernes zijn te klein, het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. De brandweer gaat hier namelijk over de brandweerauto’s en de gemeente is eigenaar van de kazernes. Er moet 25 centimeter overbrugd worden, het verschil tussen nieuwe auto’s en bestaande deuren.

Hoe vaak komen we niet tot de conclusie dat een conflict, een ruzie, of een geflopt project het resultaat is van slechte communicatie? Is wel zo makkelijk. Er worden een paar mensen naar de cursus Effectief Communiceren gestuurd, we beloven beterschap en verder schudt iedereen moedeloos het hoofd. Niet veel aan te doen, slechte communicatie, kan gebeuren. Volgende keer beter.

Maar: dit soort zeperds hebben eigenlijk maar heel weinig met slechte communicatie te maken. Communicatie is wat we zien en horen, het is als het topje van de ijsberg. De oorzaak van de crash is die enorme berg ónder het wateroppervlak.

Ik vermoed daar verschillende persoonlijkheden en behoeften aan het woord: “ik wil hier graag de baas zijn” of “jij wil hier wel graag de baas zijn, maar ik wil ook invloed hebben”.

Ik hoor overtuigingen: “ik heb het meeste verstand van brand” of: “wij weten het meest van vastgoed en onderhoud”.

Er zullen verschillende waarden ronddobberen, zoals : “veiligheid is het allerbelangrijkst” of  “het gaat om een goed gebouw”.

Misschien wel oordelen:  “met hen valt niet te praten”, of “zij kijken alleen naar het geld”.

En ondertussen zitten bestuurders en daarmee uiteindelijk ook burgers met de gebakken peren. Het gaat de gemeenschap veel geld kosten. En dat alles voor het overbruggen van 25 centimeter.

Ik wens de brandweer en gemeente hier een goede mediator toe. Neem geen genoegen met de conclusie “slechte communicatie”, maar daal die ijsberg eens af en ga samen onderzoeken: Wat vind je belangrijk? Waar heb je behoefte aan? Wat verbind jullie?

Om tenslotte tot de kern te kunnen komen en van daaruit oplossingen te bedenken die gezamenlijk gedragen worden, en kunnen werken in de praktijk. Voor nu én voor de toekomst.

Want wat is nou 25 centimeter?

gele_meetlat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s