Wie is de man met de kamelen?

Ik ben spreker op een bijeenkomst. De organisatie is in zwaar weer en heeft mij gevraagd te vertellen over het nut van de dialoog in een verandertraject. De directeur is de spreker vóór mij. Hij vertelt inspirerend over zijn aankomende vakantie: hij gaat namelijk wandelen in de Egyptische woestijn. Hij vergelijkt zijn woestijntocht met het huidige veranderproces. De tocht is zwaar, de omstandigheden zijn bar, maar zij zijn allen op weg naar het beloofde land.

In gedachten ga ik terug naar mijn eigen reis door de Egyptische woestijn in 2008. Er is geen ander landschap ter wereld dat zoveel indruk op mij gemaakt heeft dan de Egyptische Western Desert. Het is een ruige omgeving, dodelijk als je niet weet waar je bent. Maar overweldigend en wonderschoon.

Een week lang liep ik in stilte in het rulle zand, door eindeloze valleien, langs prachtige rotsen. Ik heb op een berg van kristal gestaan, en heb witte paddenstoelen van krijtsteen gezien, zo hoog als mijn huis. Mijn reisgenoten en ik liepen steeds op  afstand van elkaar, je kon elkaar nauwelijks zien. Om daarom niet te verdwalen was de belangrijkste opdracht:  “Volg de man met de kamelen!”

Die man met de kamelen was Mehmet, een bedoeïne die ons op zijn gympies door de woestijn leidde, zonder een woord Engels te spreken. Aan een touw voerde hij losjes zijn kamelen mee.  Hij keek niet op of om en liep in een stevig tempo door.

Ik legde mijn lot in handen van Mehmet. Dat was in het verraderlijke woestijnlandschap veel moeilijker dan gedacht. Als ik even niet opkeek, was hij weer verdwenen.  In het begin raakte ik dan lichtelijk in paniek. Maar gelukkig zag ik hem even later altijd weer ergens verderop in hetzelfde straffe tempo lopen, meestal op een heel andere plek dan ik had verwacht.

Zo maakte ik die week mijn eigen mythische tocht, op weg naar de bron, letterlijk en figuurlijk…………….

De directeur  rondt zijn verhaal af. Hij wenst zijn medewerkers sterkte tijdens de tocht naar het beloofde land. De mensen applaudisseren. Het is een mooi verhaal.

Na het applaus voor mijn eigen verhaal over de kracht van de dialoog blijf ik achter met een vraag, en deze heeft me sindsdien niet meer  losgelaten:

Als je een verandertraject vergelijkt met een tocht door de woestijn, wie of wat is dan de man met de kamelen? Ik zou het niet weten. Jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s