Team in beweging

De tranen stromen over haar wangen. Lisette kan het werk nauwelijks meer aan.  Ze is kribbig naar de kinderen, maakt ruzie met collega’s en vliegt na schooltijd zo snel mogelijk naar huis, om maar van het gedoe af te zijn.

Ik heb zojuist de training geopend en de deelnemers welkom geheten. In een kring zitten 10 onderwijzers van een plaatselijke basisschool. Zij dreigen te bezwijken onder de werkdruk. Vandaag gaan zij onder mijn begeleiding onderzoeken hoe dat komt, en vooral: wat er aan te doen is.

Lisette is de eerste die vertelt. Voor haar staat de werkdruk-thermometer wel op 120 graden. Ze kookt over.  Eén voor één vertellen de collega’s daarna aan elkaar hoe het met hen gaat. Ik word er niet blij van. De oplopende problematiek bij de kinderen, de soms zware druk van ouders, en de moeizame onderlinge samenwerking maken dat het werk steeds belastender wordt.

Diezelfde ochtend zet het team stapjes op weg naar meer bewustwording en zelfinzicht: Waar ben ik persoonlijk gevoelig voor? Wat zijn mijn patronen als het gaat om druk van buitenaf? Wat is mijn eerste reactie dan? Hoe effectief is die?

Dan kom Joginder voor het middagprogramma. Hij maakt indruk in zijn Aikido pak. Joginder demonstreert hoe je met je energie om kunt gaan, en wat het effect daarvan is op je omgeving.  Hij laat het team met eenvoudige Aikido oefeningen aan den lijve ervaren hoe zij met druk van buitenaf omgaan: hoe stevig hun basis is, hoe moeilijk of makkelijk zij om te duwen zijn, en hoe sterk of zwak zij hun eigen grenzen stellen.

De sfeer is eerst wat giechelig. Maar dan wordt het onderzoekend spelen. Naarmate de oefeningen vorderen, neemt de concentratie en de rust toe. Het wordt steeds stiller in de ruimte.  Deelnemers voelen steeds meer hoe hun fysieke energie van invloed is in het contact met anderen.

“Ik heb iets belangrijks ontdekt: ik heb al bijna twee jaar geen flamenco meer gedanst! Terwijl ik het zo heerlijk vind, ik kan er zo van genieten en ontspannen. Ik loop de laatste jaren als een wandelend hoofd door het leven.  Een deel van mij doet eigenlijk niet meer mee.” Voor Lisette  is het duidelijk geworden. Zij wordt  aan iets herinnerd dat haar energie weer tot leven wekt en plezier geeft.

Aan het einde van de dag spreken we af elkaar over een tijdje weer te ontmoeten voor een vervolg. Geen huiswerk. Voorlopig is het genoeg om alle indrukken van deze dag een tijdje hun werking te laten doen.

Zes weken later spreek ik het team weer. Ik ben onder de indruk. De werkdruk is niet verdwenen, maar het team is in beweging gekomen en gaat al anders met de werkdruk om.

En Lisette? Die straalt. Die heeft al weer zes weken heerlijk gedanst!

De ervaringen die ik hier beschrijf gebeurden in de training Team-Time, een leertraject dat ik heb ontwikkeld voor teams die de werkdruk willen oplossen.

One thought on “Team in beweging

  1. Mooi stuk, Margo.
    ‘Een deel van mij doet niet meer mee’. Een eerste grote stap om je daar bewust van te zijn. Het blijft mij fascineren dat wanneer je jezelf fysiek in beweging zet, de geest ‘dynamisch’ wordt en je eigenhandig starheden doorbreekt.
    Flamenco, ik zeg ‘YES, DOEN!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s