Leren met appels en peren

Het is stil in mijn coachingsruimte.  Leo zet een glimmende rode appel voor zich neer op tafel. “Dat ben ik.” Dan pakt hij een dikke peer en zet die er zo’n twintig centimeter achter: “Dat is Erik.” De perzik krijgt een plekje schuin rechts achter de peer. Een klein groen appeltje volgt aan de linkerkant:  “Dit zijn Stan en Lisette.” Het is een mooi tafereel: het Management Team van Leo.

Leo werkt al een jaar of zes als consultant op een technisch adviesbureau. Een half jaar geleden bood zijn baas Erik hem een baan aan als afdelingshoofd:  “Leo, je kunt het. Ik heb je graag in mijn team.” Leo was vereerd en zei volmondig “ja”. Om goed in zijn nieuwe rol te kunnen groeien vroeg  hij mij als zijn coach.

In het algemeen gaat het leiding geven Leo goed af. Hij verstaat zijn vak en houdt er van om zijn mensen te begeleiden.  Hij is zelf redelijk tevreden over hoe dat gaat, en bij navraag blijken zijn mensen Leo als leidinggevende zeer te waarderen. Maar Leo wordt helaas steeds ongelukkiger met zijn plek  in het Management Team. Het loopt daar niet lekker. Hij ervaart geen verbinding met de anderen, er is geen “flow”.  Hij kan moeilijk aanwijzen waar dat aan ligt.

Ik heb Leo gevraagd te schetsen hoe het onderling contact is. Hoe nabij of hoe ver Leo van zijn MT collega’s staat. En hoe zij onderling ten opzichte van elkaar hun plek innemen. In een impuls stel ik voor dat te doen met behulp van de appels en de peren uit de fruitschaal die op tafel staat………

Het is nog steeds muisstil.  Leo houdt zijn adem in. “Het is de peer, die staat er tussen. We staan wel dicht bij elkaar, maar ik heb geen echt contact met Stan en Lisette. Het contact is altijd via de peer. Erik heeft de touwtjes stevig in handen.”

Leo ervaart opeens hoe het zit. Twee appels, een peer en een perzik.  Meer is er niet nodig voor een krachtig inzicht. Daar word je stil van.

Bij het volgende coachingsgesprek vertelt Leo me hoe hij het contact met zijn collega’s heeft gezocht, ook buiten zijn baas om. Leo heeft zijn plek in het team gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s