Pietertje

Uit de serie Talentontwikkeling voor leiders, deel 1

Het is een fantastisch beeld: Pietertje van 7 aan het voetballen met zijn vriendjes. Alle jongetjes in gestreepte shirtjes op een kluitje. Het is vast ergens in Brabant, waarschijnlijk in de buurt van Geldrop. Pietertje staat te klungelen op het veld. Hij mist de bal, vergeet te verdedigen, frunnikt wat aan zijn voetbalbroek en droomt weg.

En de schat van een voetbalcoach, die zegt met een hele zachte Gee “Kom maar efkes wisselen Pietertje. Goed gedaan, jongen, het gaat steeds beter”. Terwijl het natuurlijk helemaal niet beter gaat. En als Pietertje daarna samen met zijn vriendje zijn boterhammetjes met pindakaas verorbert, is het vriendje gelukkig wel heel eerlijk: “Jij kan écht niet voetballen hè Pietertje?” Pietertje is het daar helemaal mee eens en in het volgende shot zien we hem lekker in de plaatselijke sloot duiken om zijn baantjes te trekken.

We kijken hier natuurlijk naar een van grootste zwemtalenten van Nederland, Pieter van den Hoogenband.

Als we praten over talentvolle mensen dan gaat het gesprek al gauw over jonge mensen die hun eerste stappen zetten op het gebied van kunst, cultuur of sport.  We denken aan violistjes, zangertjes, voetballertjes of zwemmers en we spreken al gauw over wonderkinderen!

Daarmee lijkt talent iets exclusiefs van jonge mensen te zijn, door iedereen bewonderd, en hard aan het werk op weg naar roem en succes. Hoe zit het dan met al die andere mensen die gewoon op school zitten of aan het werk zijn in gewone banen?

Voor hen heb ik goed nieuws:  Iedereen is een wonderkind.  Ook jij, ook ik. Of je nu jong bent, of al wat ouder, misschien zelfs binnenkort met pensioen gaat: alle mensen beschikken over talent, over een gave. Of twee. Of meer.  Iets dat we meegekregen hebben bij onze geboorte, iets dat we meegekregen hebben uit onze omgeving. We worden er alleen niet zo beroemd mee  en daarmee zijn, en blijven we gewone mensen.

Les 1 in de serie Talentontwikkeling voor Leiders is dan ook: Alle mensen hebben talent.

De vraag is: Wat doe jij er als leidinggevende mee? Wat zie jij daarbij als jouw rol?

Zie daarvoor binnenkort ook Deel 2 van de serie Talentontwikkeling voor Leiders op mijn blog.

O ja, wil je even genieten van het reclamefilmpje met Pietertje, zie hier

2 thoughts on “Pietertje

  1. Hoi hoi, wat een leuke blog. Ik heb onlangs een ambitiegesprek gehad, die ik mijn passie gesprek heb genoemd. Ik heb daar mijn talenten besproken, voor zover ik ze goed zie! Ik ben benieuwd naar blog 2

  2. Lieve Margo,
    Deze keer maar eens ‘en plein publique’ mijn grote dank voor jouw bijdrage bij mijn afscheid van Atos. Je verhaal over talentontwikkeling is heel erg goed gevallen bij de collega’s en ik ben ervan overtuigd dat het een boost gaat geven aan een soort IOP revival. Ik hoorde bij de borrel trouwens van oud-collega Herman Faber dat de oorspronkelijke IOP documenten (jouw “op weg naar een IOP” en de latere standaard die Carine heeft geschreven, onlangs nog als inspiratiebron zijn gebruikt door vakbroeders en -zusters in Bosnie. Zo zie je maar.

    Dankjewel nogmaals, alle liefs en tot na de vakantie!
    Hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s