Boos op de baas

Ze vertelt hoe boos ze is op haar baas. En dat ze op hem is afgestapt en hem de waarheid heeft gezegd. Dat het zo niet langer kan. Dat hij nu eindelijk maar eens moet gaan vertellen wat hij met de afdeling van plan is.  Dat hij voor een oplossing moet zorgen. Dat hij de kar moet gaan trekken en daadkracht moet laten zien!

Als Marjan over het voorval vertelt loopt ze weer rood aan en struikelt over haar woorden.  Het zit haar nog duidelijk hoog.  Marjan is teamleider op een afdeling die gereorganiseerd gaat worden. Het is natuurlijk niet vreemd dat je dan tijdig van je baas wilt horen waar jij en je team aan toe zijn. Het is alleen de vraag of deze heftige emotie daarbij wel zo effectief is.

Ik zie het als een duidelijk voorbeeld van overdracht. Ik leg het aan Marjan uit.

Overdracht doet zich voor in situaties waar je de ander als een autoriteit ervaart.  Bijvoorbeeld omdat deze in jouw ogen meer weet, of meer ervaring heeft, of wanneer die ander hiërarchisch jouw meerdere is, zoals in dit geval: je baas.

In een overdracht-situatie herhaal je onbewust patronen die je als kind hebt ervaren in het contact met volwassen “autoriteiten” om je heen. Dan gaat het over je ouders, maar ook de juf op school of de voetbaltrainer kunnen belangrijke autoriteiten in een kinderleven zijn.

In de relatie tot haar baas heeft Marjan zich gedragen als een kind dat vindt dat haar baas alle problemen moet oplossen.  Dat noemen we negatieve overdracht. Een andere variant, de positieve overdracht, ontstaat als je een autoriteit op een voetstuk plaatst en hem of haar bewondert en vereert.

Je kunt merken dat je last hebt van overdracht als je gedrag niet in verhouding staat tot wat er feitelijk in een situatie speelt. Als je overdreven reageert op de ander. En daar eigenlijk ook geen controle over hebt, het gebeurt  “gewoon”.

Het is de moeite waard om je bewust te worden van hoe overdracht bij jou werkt. Dan kun je je oude patroon doorbreken en als een volwassen mens reageren. Waarschijnlijk een stuk effectiever.

Marjan ziet het nu ook. “Ik had mijn baas ook gewoon kunnen aanspreken en hem vertellen waar ik behoefte aan heb. Zonder een beschuldigende vinger naar hem te wijzen en mijn emoties de vrije loop te laten”.

Het kwartje is gevallen. We vervolgen ons gesprek en onderzoeken hoe haar patroon precies in elkaar zit.

Overigens: haar baas beloofde haar dat hij het binnenkort allemaal voor haar in orde ging maken. Dat ze zich helemaal geen zorgen hoefde te maken. Dat hij alles voor haar zou regelen. Dit klinkt een beetje als tegenoverdracht, maar daarover op een later moment meer.

Hoe ga jij om met “bazen”  in jouw leven en werk?  Wat is jouw patroon? En hoe effectief is dat?

En als je baas bent: heb je dit wel eens overdracht bemerkt bij een medewerker?

2 thoughts on “Boos op de baas

  1. Heb recent ervaren dat als ik boos ben op mijn “baas” ik eigenlijk boos ben op mezelf. In verschillende situatie om verschillende redenen. Dit inzicht helpt mij effectief te blijven communiceren en eerlijk te zijn naar mijn omgeving. En als ik het nodig heb geef ik mezelf de ruimte om gewoon te zeggen waar ik boos of gefrustreerd over ben. En bemerk hierbij dat mensen om me heen dat helemaal niet erg vinden. Dus echt een eye-opener.

    • Dag Gemma,

      Dank voor je reactie. Het klinkt alsof je in je boosheid toch in staat blijft om er als volwassene over te communiceren. Er komt geen emotionele “lading” op. Dat is mooi. Niet dat de ander jouw boosheid niet mag voelen, maar die is dan uit het hier en nu, niet overgedragen uit iets ouds. Als de gedachte helpt dat je boos bent op jezelf, dan is dat in jouw geval dus effectief. En soms doen anderen ook dingen waar jij geen verantwoordelijkheid voor draagt, en dan mag je ook “gewoon” boos zijn op de ander. Toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s