Kijken naar generaties X en Y

Net voordat ik de draaideur van het moderne kantoorpand wil binnenstappen, krijgt diezelfde deur een enorme zwieper. De tomeloze energie van de dertiger die mij voorgaat wordt daarmee direct voelbaar. Hij heeft er zin in! Ik grinnik, rem de deur wat af en stap in mijn eigen tempo naar binnen. Een passend begin voor een avond over verschillende generaties in het Nederlandse bedrijfsleven.

Ik ben een exemplaar van Generatie X, geboren tussen 1955 en 1970. Wij waren pubers in de oliecrisis, studeerden af in een arbeidsmarktcrisis, en zitten nu in een economische crisis. Wij van Generatie X hebben geleerd onze individuele behoeften aan te passen aan veranderende omstandigheden. Enkele uitzonderingen daargelaten, natuurlijk 😉

Ik kijk die avond met Generatie-X-genoten naar een video waarin Generatie-Y-genoten met elkaar in gesprek zijn over hun werk. Generatie-Y, geboren tussen 1970 en 1985, is groot geworden in de voorspoed en keuzemogelijkheden van de afgelopen 20 jaar. Zij zijn zelfbewust, gericht op zelfontplooiing en succesvol samenwerken.

Ik kijk naar het videoscherm en zie mooie, jonge mensen, gedreven en gefocussed op doelen en resultaten. Zij balen van hun starre en behoudende 50+ collega’s. Ik geniet van de energie en tikkeltjes eigendunk die van het scherm spatten: “Ik heb hier de hele boel op zijn kop gezet” vertelt een meisje van 27 trots. Generatie-Y kan niet verweten worden dat zij zich te veel aanpassen!  OK, beetje onstuimig, maar ook mooi, toch?

Mijn leeftijdgenoten die avond denken daar heel anders over. Zij ergeren zich mateloos aan het Sturm-und-Drang gedrag op de video: het gaat nergens over; ze zijn arrogant; hebben geen aandacht voor het proces; geven anderen overal de schuld van! Je moet ze afremmen en intensief coachen. Door Generatie-X, wel te verstaan.

Hoe blind kunnen we zijn voor elkaars kwaliteiten? Generatie-Y: actief en doelbewust bouwend aan gezin en toekomst. Generatie-X: ervaren en met oog voor proces en betekenis.

De komende jaren zullen deze generaties het  met elkaar moeten doen in het Nederlandse bedrijfsleven. Ik neem me daarom voor om in mijn leiderschapstrainingen de kwaliteiten van de verschillende generaties extra te belichten.

Want alleen met open vizier kan die samenwerking zowel betekenisvol als succesvol zijn.

Als ik die avond naar buiten stap, geef ik de draaideur maar eens een lekkere extra zwieper!

Wat zie jij als de kwaliteiten van de verschillende generaties? 

8 thoughts on “Kijken naar generaties X en Y

 1. Laatst geluisterd naar en voordracht met als thema “hart en hoofd”. Alle mensen handelen soms met het hart (intuïtief, zonder na te denken) en soms met het hoofd(afwegend, beschouwend). Een voorbeeld: Als ik in de auto zit en er steekt een beest over (ook de saaie mus) rem ik. Doe ik dit wel overwogen en de consequenties afwegend. Nee, het gebeurt gewoon.

  Jouw verhaal lezend, zie ik een parallel tussen hart – generatie Y en hoofd – generatie X.
  Beide generaties handelt, vanuit een eigen historie, in meer of mindere mate met het hart of hoofd.
  Eerlijkheidshalve zou ik dat ik vaker op intuïtie beslissing neem of er naar handel (ik ben van de x generatie). Wat dat betreft ben ik wel jaloers op generatie Y, zij handelen naar het hart en het gaat hen zo gemakkelijk af. Ik vind dit een kwaliteit van hen.

  Natuurlijk heb ik als X- generatie ook een maar…. Voor alle generaties geldt hart en hoofd handelen moet in evenwicht zijn. We zouden er veel bewuster mee om moeten gaan.
  Hoe ik dat doe? Met een open mind kijken, luisteren en de Y generatie beleven. Naar mijzelf en naar de ander toe reflecteren en elkaar stimuleren.

  Volgens mij komt er dan een mooie kruisbestuiving tussen generatie X en Y!

 2. Leuk verhaal Margo. Zelf was ik die avond bij andere sessies en eigenlijk kon ik daar wel dezelfde conclusies trekken.

  Het viel me ineens ook meer op dat interpretatieverschillen niet alleen individu gebonden zijn, maar ook generatiegebonden, vanwege het anders ervaren van de werkelijkheid om hen heen.
  Zo denkt generatie X bij ‘coaching van junioren’ eerder aan bijsturen, terwijl generatie Y bij coaching daar niets van moet hebben en eerder denkt aan informatie krijgen die hen helpt zelfstandig een beslissing te nemen.

  • Hallo Johan,
   Dank voor je reactie. Zeker, het is generatiegebonden is, en daarmee heeft het ook te maken met de levensfase en loopbaanfase waar mensen in zitten. Generatie X heeft veel ervaring, kunnen de dingen van een afstand bekijken, relativeren, en sommigen zijn afscheid aan het nemen. Generatie Y is in de fase van opbouw, denken vooruit, zoeken ontplooiing. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Het een is niet beter dan het anders. Het is inderdaad hoe je de werkelijkheid ervaart, vanuit het perspectief van waaruit je naar werk en leven kijkt.
   Hartelijke groet!

 3. Hoi Margo,

  leuk verhaal! Ben het ook helemaal met je eens wat betreft het verbinden van generaties en het gebruik maken van ieders krachten. Ik heb zelf het idee dat de jaartallen waar je over spreekt met betrekking tot generatie X en Y iets anders liggen, maar ik geloof dat dat ook nog niet helemaal vast staat 😉

  Ik heb zelf een kennisplatform opgericht omtrent generatie Y waarmee ik bedrijven help om aantrekkelijker te worden voor de nieuwe generatie werknemers. Als je interesse hebt moet je zeker even kijken op http://www.generaty.nl!

  Veel succes met je leuke blog!

  Groet,
  Itamar

 4. Hallo Itamar,

  Dank voor je reactie. Ik heb je site en dienstverlening gezien, interessant! Ik ga je graag volgen. Over die jaartallen moeten we het nog maar eens hebben, ik hoor ook verschillende periodes.
  Jij ook veel succes, met hartelijke groet,
  Margo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s