Kleuren binnen de functielijntjes

Het is  maart 1990. Mijn eerste werkdag bij mijn nieuwe werkgever. Ik ben begin 30 en kom per trein en met niets binnen, behalve mezelf dan.  Aan het eind van de dag vertrek ik als een koningin in mijn gloednieuwe leaseauto, met laptop,  agenda, een mooie leren damestas, daarin flesje Odol (!), rekenmachine, set schroevendraaiers (!) en de kaart van Nederland.  En natuurlijk: visitekaartjes waarop mijn nieuwe functie staat: Onderwijstechnoloog. Geen idee wat het is maar het klinkt wel goed.

In mijn negen jaren bij softwarehuis BSO ben ik er nooit achter gekomen wat die functie precies inhield. En eerlijk gezegd kon het me niet veel schelen. Ik heb bij BSO leren ondernemen en samenwerken, daarbij niet gehinderd door enige vorm van formele bevoegdheden of wat dan ook.

Later ben ik er ook nog eens benoemd tot Technisch Manager. Als echte alfa vond ik die titel een goede grap. Maar ik had er geen last van, zolang ik maar bezig kon zijn met het coachen van mensen, mooie projecten  en mooie resultaten.  Later noemden we onszelf Human Talent Managers. Dat klonk modern, en aangezien onze baas Eckart Wintzen een bloedhekel had aan P&Oers kwamen we er goed mee weg.

Als hoofd P&O bij een nieuwe werkgever heb ik nog een tijd gewichtig lopen doen over taken en bevoegdheden, functiehuizen en functiewaardering. Maar als  je diep in mijn hart gekeken had, dan had je gezien dat ik er niets mee heb.

Het werken met functiebeschrijvingen is voor mij net zoiets als kleuren binnen de lijntjes: behalve voor je fijne kleutermotoriek dient het verder helemaal nergens voor. Sterker nog, het kan zelfs leiden tot dwangmatig begrensd gedrag op de vierkante millimeter waarbij elke spontaniteit en ondernemerschap worden weggegumd. En daar lossen we onze huidige problemen in samenwerkend Nederland vast niet mee op.

Wat zijn jouw ervaringen met functiebeschrijvingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s